Sposób przygotowania:
Pory w sosie beszamelowym
Pory pokroić w 10 cm. paski - potem zblanszować (góra 5 minut). Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (wcześniej nasmarowanym masłem i posypanym tartą bułką). W tym czasie robię sos beszamelowy - wrzucam na patelnie pół kostki masła, następnie 2 duże łyżki mąki i gałkę muszkatołową, a kiedy zacznie powstawać zasmażka wlewam pół szklanki mleka i mieszam aż powstanie sos o lejącej konsystencji ... Polewam nim wcześniej ułożone w żaroodpornym naczyniu pory, a następnie całość posypuje żółtym serem. Jak już wcześniej wspomniałam im więcej tym lepiej. Chyba, że kto? nie przepada. Całość podpiekam w piekarniku z termoobiegiem jakie? 20 minut. W każdym razie ser nie może się zwęglić. Mona