Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Pory w sosie beszamelowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pory pokroić w 10 cm. paski - potem zblanszować (góra 5 minut). Następnie

Pory w sosie beszamelowym

Składniki:

Pory w sosie beszamelowym

 

  • pory (dowolna ilość)
  • masło (pół kostki)
  • mąka (2 duże łyżki)
  • gałka muszkat. (do smaku - ja lubię dużo, więc daje nawet 2 łyżki)
  • pół szklanki mleka
  • żółty ser (im więcej tym lepiej)

Sposób przygotowania:

Pory w sosie beszamelowym
Pory pokroić w 10 cm. paski - potem zblanszować (góra 5 minut). Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (wcześniej nasmarowanym masłem i posypanym tartą bułką). W tym czasie robię sos beszamelowy - wrzucam na patelnie pół kostki masła, następnie 2 duże łyżki mąki i gałkę muszkatołową, a kiedy zacznie powstawać zasmażka wlewam pół szklanki mleka i mieszam aż powstanie sos o lejącej konsystencji ... Polewam nim wcześniej ułożone w żaroodpornym naczyniu pory, a następnie całość posypuje żółtym serem. Jak już wcześniej wspomniałam im więcej tym lepiej. Chyba, że kto? nie przepada. Całość podpiekam w piekarniku z termoobiegiem jakie? 20 minut. W każdym razie ser nie może się zwęglić. Mona

Tagi:

sery ser