czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pianka jest lekka, puszysta i delikatna, konsystencją przypomina ptasie mleczko:) Idealna na letni deser!

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

Składniki:

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

 

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki masy krówkowej.

 

  • Porzeczkowa pianka:
  • 3/4 szklanki czarnych porzeczek,
  • 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 3 łyżki cukru,
  • galaretka porzeczkowa,
  • 100ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie
1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksowac. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić. 2. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić. Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami.