anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Porzeczkowy przysmak

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie tylko świetnie smakuje, ale również ciekawie wygląda.

Porzeczkowy przysmak

Składniki:

Porzeczkowy przysmak

 

  • Składniki:
  • ciasto:
  • 12 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 50 ml oleju
  • 5 jaj
  • ½ łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

  • masa:
  • 500 ml śmietany kremówki ( 36%)
  • 2 dag żelatyny
  • 25 dag serka waniliowego
  • szklanka cukru
  • na wierzch ciasta:
  • 20 dag porzeczek czerwonych ( mrożone)
  • 15 dag cukru na zasypanie porzeczek
  • 2 opakowania galaretek wiśniowych
  • tłuszcz do posmarowania foremki

 

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy przysmak
Białka oddzielić od żółtek. W małym garnuszku żółtka utrzeć z 9 dag cukru na puszystą masę. W osobnym garnuszku białka ubić na gładką masę i dodać pozostały cukier po czym połączyć z żółtkami. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jajek i powoli wymieszać, dodając po trochu olej. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem foremkę o wymiarach 30 x 40 cm i wstawić do gorącego piekarnika na 180 C i piec 25 minut. W małym garnuszku przygotować masę na placek. W 100 ml zimnej wody namoczyć żelatynę. W osobnym garnuszku ubić śmietanę na gęstą masę, po czym dodać serek waniliowy, cukier oraz podgrzaną i rozpuszczoną żelatynę i ponownie wszystko wymieszać łyżką.Galaretkę wiśniową przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Porzeczki po odmrożeniu, zasypać cukrem. Na ostudzony biszkopt wylać masę i odstawić na dwie godziny do lodówki do stężenia. Następnie rozsypać łyżeczką porzeczki i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki na dwie godziny do stężenia.

Tagi:

ciasto