Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Poświąteczna potrawka z ryżu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do danie całkowicie pochodzi z poświątecznych resztek. Gdy domownicy narzekają, że znów to samo wystarczy odrobina fatygi i mamy całkiem nowe wydanie tego co już było.

Poświąteczna potrawka z ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Poświąteczna potrawka z ryżu

 

  • 2 szklanki ryżu
  • cebula
  • szklanka pokrojonej cukinii
  • szklanka papryki pokrojonej w kostkę
  • łyżka oregano
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sól do smaku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżka masła
  • 400 g resztek mięsa
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Poświąteczna potrawka z ryżu
Na tłuszczu przesmażamy słodką paprykę, gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy pokrojone w kostkę resztki mięsa. Może to być mięso z zupy, jakaś pieczeń wszystko c nam zalega w lodówce. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy pod przykryciem. Jak są al dente przekładamy do mięsa, dodajemy resztę składników i przypraw i wolno dusimy pod przykryciem. Na koniec wrzucamy pokrojone pomidory, aby tylko lekko zmiękły, ale się nie rozpadły. Wodę gotujemy jak na makaron, wsypujemy ryż i wolno gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i zostawiamy na durszlaku pod przykryciem. Na porcję ryżu nakładamy porcję warzyw z mięsem i gotowe.
Poświąteczna potrawka z ryżu
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim warzywa
Poświąteczna potrawka z ryżu
Paprykę z olejem przesmażamy razem, a następnie dodajemy kawałki mięsa
Poświąteczna potrawka z ryżu
Pomidory kroimy w dość duże cząstki i wkładamy na chwilę do garnka
Poświąteczna potrawka z ryżu
Wszystko razem chwilę podgrzewamy aby pomidory były ciepłe ale się nie rozpadły