Sposób przygotowania:
Potrawa warzywna
Umyj warzywa. Bakłażana pokrój na plastry i odetnij ogonek. Każdy plaster posyp z obydwu stron solą i odłóż na talerz. Usuń gniazda nasienne z papryki, pokrój warzywa w paseczki i wrzuć do miski. Cukinię obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na połowy, usuń miąższ z pestkami. Pozostałość pokrój w półksiężyce. Włóż pomidory do małego garnka i zalej je wrzątkiem. Po ok 3 minutach wyjmij je. Kiedy trochę przestygną, zdejmij z nich skórkę, pokrój je w dużą kostkę i włóż do drugiej miseczki. Umyj plasterki bakłażana i osusz je kuchenną ściereczką. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć tam cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażaj je, aż się zeszklą, od czasu do czasu mieszając . Dodaj paprykę, bakłażana oraz cukinię. Podsmażaj je tak długo, aż staną się miękkie. Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj pomidory, sól, pieprz, cukier, paprykę. Przykryj garnek i duś warzywa przez ok pół godziny.