Sposób przygotowania:
potrawka cielęca
Mięso opłukać ,osuszyć i pokroić w kostkę ,na patelni rozgrzać 2 łyżki margaryny,wrzucić mięso i podsmażyć na złotawy kolor posolić i oprószyć pieprzem,przełożyć do gara i wlać bulion.Marchewki , por seler obrać opłukać i pokroić na większe kawałki .Cebule obrać i naszpikować goździkami .możemy dodać do mięsa pokrojone jarzyny i bouqet garni .i Gotować na małym ogniu rzez 40 minut . Cebulki obrać .Prawdziwki oczyścić opłukać i osączyć z wody.Większe pokroić na ćwiartki a mniejsze pozostawić w całości .Pozostałą margarynę rozpuścić na głębokiej patelni .Wrzucić cebulki i grzyby , przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.Mięso wyjąć z Bulionu oprószyć mąką i włożyć do naczynia z grzybami bulion przecedzić odparować do 500 ml i wlać do grzybów pozostawić na małym ogniu,Rozetrzeć żółtka.Potrawkę zaciągnąć śmietanką a następnie żółtkami ,doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową ,Wymieszać i podgrzać tak by się nie zagotowało .
smacznego ;)
smacznego ;)