agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

potrawka cielęca agusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawka cielęca przygotowana dla osób na diecie.

potrawka cielęca agusi

Składniki:

potrawka cielęca agusi

 

  • cielęciny,1 cebula,1 marchewka,tymianek,goździk,natka pietruszki,liść laurowy,sok z cytryny,sól,pieprz,
  • sos:
  • 2 łyżki masła lub margaryny,2 łyżki mąki,2 szklanki wywaru z ugotowanego mięsa

Sposób przygotowania:

potrawka cielęca agusi
Mięso umyć,osaczyć,pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny.Do garnka z zimną wodą dodać mięso,marchewkę,cebulę z wbitym goździkiem i pozostałe przyprawy,zagotować.Kiedy woda zawrze,zmniejszyć gaz,przykryć garnek i gotować powoli około godziny.W mniejszym naczyniu rozgrzać masło lub margarynę,dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką,dolać zimny wywar z mięsa,wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia,gotować na słabym ogniu 10 min.doprawić do smaku.Ugotowane gorące mięso osączyć,włożyć do salaterki lub ułożyć na półmisku,polać sosem,posypać natką pietruszki,podawać natychmiast,najlepiej z ryżem.

Tagi:

mięso sosy