betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę mojej ulubionej chińszczyzny :)

Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem

 

  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag filetów drobiowych
  • 500 ml śmietany słodkiej (ja używam 10%)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 1 cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, curry
  • Kostka rosołowa
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka

 

Sposób przygotowania:

Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem
Filety drobiowe umyć i pokroić w paseczki lub kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką słodką, dodać łyżkę oliwy i wszystko wymieszać w naczyniu. Wstawić do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Paprykę w paseczki lub kosteczkę. Cebulę i natkę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę. Dodać filety , podsmażyć aż stracą różowy kolor. Wsypać pieczarki i paprykę . Dusić pod przykryciem 10 minut. Zagęścić śmietaną z dwiema łyżkami mąki. Dodać kostkę rosołową , połowę natki pietruszki i zmiażdżony czosnek . Gotować chwilę. Przygotować makaron ryżowy ( nitki) wg przepisu na opakowaniu i polać sosem drobiowo-pieczarkowym. Udekorować marchewką (startą na tarce o grubych oczkach) i posypać resztą natki. Przepis dla 4-5 osób. Jeden z moich ulubionych. Smacznego.
Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem
Przygotowujemy potrzebne produkty, kroimy i siekamy.
Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem
Do zeszklonej na oliwie cebuli dodajemy filety i paprykę, dusimy pod przyryciem.
Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem
Podduszone mięso, pieczarki i warzywa zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką do powstania sosu.
Potrawka drobiowo-pieczarkowa z makronem
Makaron ryzowy nitki polewamy sosem i dekorujemy startą marchewką i natką pietruszki.

Tagi:

przyprawy