Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Potrawka jednogarnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czy lubicie jak my zjeść szybko, a dobrze i przygotować takie danie w jednym garnku ? Danie składa się z mięsa mielonego ryżu oraz pieczarek, marchwi i przypraw.

Potrawka jednogarnkowa

Składniki:

Potrawka jednogarnkowa

 

  • 100 g cebuli ( 1 średnia sztuka ),
  • 200 g marchwi ( 3 sztuki ),
  • 600 g świeżych pieczarek,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 0,5 szklanki ryżu ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa Delikat,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 20 g świeżej natki pietruszki,
  • 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu rosołowego,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.

Sposób przygotowania:

Potrawka jednogarnkowa

potrawka

Potrawka jednogarnkowa.

Na początek do miski przełożyć mięso mielone najlepiej gdy jest zmielone drobno, dodać przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy oraz paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się mięsa z przyprawami. Gotowe odstawić na chwilę, aby mięso przegryzło się z wszystkimi dodanymi przyprawami.

potrawka

Potrawka jednogarnkowa.

Gdy mięso z przyprawami się przegryza, do wysokiej dużej patelni wlać trzy łyżki oleju, dodać cebule pokrojoną dowolnie, podsmażyć ją do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodać przygotowane z przyprawami mięso wieprzowe i całość smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aby cebula się nie spaliła i smażyć do czasu, aż mięso zmieni swój kolor. Jak już mięso jest ładnie podsmażone z cebulą wlać wodę lub bulion i dodać marchew pokrojona w półplasterki. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości marchwi.

potrawka

Potrawka jednogarnkowa.

W międzyczasie gdy mięso się dusi przygotować pieczarki oczyścić je i pokroić w plasterki. Gdy marchew w mięsie jest już dość miękka wtedy dodać pokrojone pieczarki, całość wymieszać i poddusić około dziesięciu minut. Po wyznaczonym czasie wsypać ryż surowy i dusić nadal pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ryżu.

potrawka

Potrawka jednogarnkowa.

Gdy ryż jest już prawie miękki a potrawka zaczyna ładnie gęstnieć dodać czosnek pokrojony drobno i jeszcze chwilę poddusić jeśli jest dodana woda to na sam koniec dodać przyprawę uniwersalną z dodatkiem soli. Na sam koniec zdjąć pokrywkę dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i całość jeszcze chwileczkę podsmażyć z dodaną natką pietruszki. Podsmażone zdjąć z ognia.

potrawka

Potrawka jednogarnkowa.

Tak przygotowane danie to super rozwiązanie na szybki i pożywny obiad. Najlepiej podawać na gorąco, można doprawić pieprzem świeżo zmielonym czarnym, na zimno też całkiem nieźle smakuje jednak gorący posiłek jest bardziej smaczny. Jeżeli ktoś lubi szybkie dania zwłaszcza jednogarnkowe to z czystym sumieniem polecam przygotowanie takiego dania lub według swego gustu, np. można przygotować z samych warzyw.