Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam boczniaki, które potrafią świetnie zastąpić...mięso. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia potrawki w azjatyckim stylu, z kapustą pak choi i sosem sojowym. Potrawkę podałam z ryżem brązowym.

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi

Składniki:

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi

ETAP 1:

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi
Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek siekamy

Boczniaki myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę.

Czosnek kroimy drobno.

ETAP 2:

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi
Paprykę kroimy w paseczki, kapustę pak choi kroimy jak na zdjęciu

Kapustę pak choi i paprykę myjemy, osuszamy.

Paprykę kroimy w paseczki.

Kapustę kroimy jak na zdjęciu.

ETAP 3:

Potrawka z boczniakami i kapustą pak choi
Warzywa i grzyby polewamy sosem sojowym i smażymy

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, uważając, by czosnek nie zbrązowiał.

Dodajemy pozostałe warzywa oraz boczniaki, polewamy je sosem sojowym, smażymy. Doprawiamy danie papryką wędzoną. Dodajemy bulion.

Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

W czasie przygotowywania potrawki gotujemy ryż.

Potrawkę mieszamy z ryżem, podajemy.