Sposób przygotowania:
Potrawka z jagnięciny wg iw
Przód jagnięciny podzielić na mniejsze elementy: łopatkę z giczką, mostek i kark z górką. W elementach tych tylko kość w mostku należy przepiłować. Przy dużym otłuszczeniu zdjąć tłuszcz z łopatki. Kawałki mięsa umyć pod biezącą wodą, ułożyć w garnku, zalać gorącą wodą tak, by pokryła mięso, dodać oczyszczoną i opłukaną, ale nie rozdrobnioną włoszczyznę, gotować na małym ogniu. D o podgotowanego mięsa dodać przyrumienioną cebulkę, dogotować, odstawić na brzeg płyty. Przygotować sos: z tłuszczu i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić rosołem do zaplanowanej ilości, dodać śmietanę i przyprawy. Mięso wyporcjować, ułożyć w rondlu, zalać rosołem, trzymac na gorącej płycie, uważając aby nie gotowało się. Wydawać bardzo gorące, polewając sosem, z dodatkiem kasz, ryżu, ziemniaków i kwaśnych surówek.