Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka z boczniakami
Pierś z kurczaka myjemy dokładnie, po czym osuszamy kuchennym ręcznikiem, kroimy w grubą kostkę. Obraną z łupinek cebulę kroimy w półplasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z Przyprawami: zielem angielskim, pieprzem czarnym ziarnistym, liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, podsmażamy na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Następnie pierś przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Na tej samej patelni, na oleju podduszamy cebulkę delikatnie ją soląc. Podduszoną cebulkę dodajemy do kurczaka wraz z brokułem. Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do gotujących się składników. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych, gotujących się składników. Gdy składniki potrawki będą miękkie, wówczas dodajemy zahartowaną śmietanę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Podajemy z surówką i kaszą gryczaną lub ryżem.
pacpaw