Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Potrawka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Składniki:

Potrawka z kurczaka

 

  • Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego Chili
  • 4 łyżki stołowe mielonych migdałów
  • ½ szklanki wody
  • 5 ziaren kardamonu, startego
  • 1 laska cynamonu, przełamana wpół
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • ¼ szklanki oleju
  • Ok. 1 kg kawałków kurczaka, [podzielonych piersi lub udek]
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 kubek greckiego jogurtu
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich
  • masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka
Zmiksowac imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili,  dodac mielone migdały i wodę, wymieszac.Na patelni podgrzac olej i dodac kawałki kurczaka- gotowac aż podsmażą się z każdej strony, przełozyc do naczynia. Przyprawy i cebulę dodac do oleju, smazyc aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Wlac zmiksowaną wcześniej pastę i gotowac wszystko, aż nabierze koloru. Potem dodac jogurt i zrobic sos, dolac bulionu, kremówkę i rodzynki. Podsmażonego kurczaka włozyc spowrotem na patelnię i posypac mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryc i dusic na małym ogniu przez 20 min., przed podaniem posypac płatkami migdałowymi.