Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy aż będzie pół miękka. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekana cebulkę. Czosnek siekamy i rozcieramy na desce do krojenia. Dodajemy do cebulki. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki i przesmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i odrobina czarnego pieprzu (nie za dużo bo będzie za ostre). Warzywa myjemy. Seler naciowy, marchew i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka razem z groszkiem i papryka w płatkach. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodajemy ciecierzycę. Śmietankę mieszamy z mąki i zahartowujemy gorącym wywarem. Dolewamy do warzyw z kurczakiem. Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Nina W.
Dinah