Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Witam was gorąco w piątek. Dziś mam tak piękną pogodę, że nie bardzo chce mi się stać przy garach. Dlatego też postanowiłam przygotować na szybko danie jednogarnkowe w trzydzieści minut gotowe.

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

Składniki:

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

warzywa i mięso mielone

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody ( szklanka poj. 210 ml ),
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 150 g cebuli 4 małe sztuki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 230 g mieszanki chińskiej,
  • 120 g mieszanki europejskiej,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.

Sposób przygotowania:

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

warzywa i mięso mielone

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

Na początek przygotować mięso, mięso zmielić maszynką o drobnych oczkach lub kupić od razu zmielone. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać aby przyprawy połączyły się z mięsem mielonym. Przygotowane mięso odstawić na pięć minut aby przeszło smakiem i zapachem przypraw.

warzywa i mięso mielone

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

W czasie gdy mięso sobie odpoczywa z przyprawami, przygotować cebulę z czosnkiem. Na patelnię dużą wlać olej przełożyć do niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w drobniejszą kostkę lub przeciśnięty przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na średnim ogniu do czasu zeszklenia się cebuli i lekkiego zabarwienia jej na brązowo. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać przygotowane wcześniej mięso mielone z przyprawami.

warzywa i mięso mielone

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

Gdy mięso już ładnie się podsmażyło wtedy wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania dodanej wody. jak już woda wyparowała wsypać do mięsa mieszankę europejską oraz mieszankę chińską i chwilę podsmażyć pod przykryciem do miękkości dodanych warzyw.

warzywa i mięso mielone

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

Gdy warzywa są już prawie miękkie wtedy wsypać kaszę gryczaną i wlać drugą połowę wody przegotowanej chłodnej, kaszę rozłożyć po całości i dusić wszystko na wolnym ogniu do miękkości dodanej kaszy gryczanej oraz wyparowania dodanej wody, w czasie duszenia się warzyw z mięsem i kaszą doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną.

warzywa i mięso mielone

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą

Tak przygotowana potrawkę najlepiej jest podawać na gorąco chociaż wystygnięta również smakuje rewelacyjnie. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie męczące a smak takiego dania rozweseli nasze podniebienia. Potrawka jest z podanych składników przygotowana dla trzech osób jeżeli mamy większą rodzinę wystarczy zwiększyć ilość składników.