mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Potrawka z polędwiczek z drobiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna potrawka z polędwiczek z drobiu oraz fasoli.

Potrawka z polędwiczek z drobiu

Składniki:

Potrawka z polędwiczek z drobiu

 

  • 40 dag czarnej fasoli
  • 20 dag polędwiczek z kurczaka
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • kilka plastrów salami
  • przecier pomidorowy
  • mielona ostra papryka
  • cebula
  • oliwa
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Potrawka z polędwiczek z drobiu
Na początku obieramy cebulę, drobno ją siekamy. Polędwiczki z drobiu myjemy i kroimy je w grubą kostkę. Salami oraz suszone pomidory kroimy w słupki. Fasolkę z puszki osączamy z zalewy i płuczemy. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej najpierw posiekaną cebulę, a później lekko obsmażamy polędwiczki. Następnie dodajemy fasolę, suszone pomidory oraz salami. Wkładamy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Mieszając, smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy chwilę razem. Przyprawiamy potrawę vegetą, ostrą papryką oraz solą. Dla lepszego i ostrzejszego smaku możemy dodać trochę czosnku. Potrawkę możemy podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub też jęczmienną.