WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Potrawka z udźca indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna potrawka z pysznego i zdrowego mięsa z udźca indyka.Idealnie pasuje do makaronu i ryżu.

Potrawka z udźca indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z udźca indyka

 

  • 1 duży udziec z indyka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 szkl wody

Sposób przygotowania:

Potrawka z udźca indyka
Mięso z udźca indyka zdejmujemy z kości i kroimy w dość drobną kostkę. Posypujemy solą, wędzoną papryką, przyprawą do drobiu, pieprzem oraz zalewamy olejem i dodajemy roztarte ząbki czosnku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy na rumiano, w międzyczasie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Mięso zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkiego mięsa, w razie potrzeby dolewając wody. Sos powinien odpowiednio zgęstnieć.Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem lub ryżem.
Potrawka z udźca indyka
Mięso z indyka kroimy i marynujemy w przyprawach.
Potrawka z udźca indyka
Cebulę kroimy w drobne półplasterki, by łatwo się rozgotowała.
Potrawka z udźca indyka
Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni.
Potrawka z udźca indyka
Mięso z cebulą zalewamy pomidorowym sosem i dusimy.