Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Potworniaki na wypasie, czyli krewetki na szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z moich ulubionych dań, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. Jest tu mój ulubiony szpinak i owoce morza reprezentowane przez krewetki.

Potworniaki na wypasie, czyli krewetki na szpinaku

Składniki:

Potworniaki na wypasie, czyli krewetki na szpinaku

 

  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • paczka liściastego szpinaku mrożonego,
  • 250 g krewetek dowolnego rozmiaru (wiadomo, im większe tym lepsze),
  • sól, pieprz, olej słonecznikowy,
  • natka pietruszki (może być także suszona).

Sposób przygotowania:

Potworniaki na wypasie, czyli krewetki na szpinaku

ETAP 1:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie wrzucamy szpinak.

Na koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku.

Ostatnim etapem jest dodanie krewetek. Jeśli mamy mrożone, to można je dodać bez rozmrażania.

Ważne jest by nie poddawać je obróbce termicznej zbyt długo, ponieważ stają się twarde.

Surowe, świeże krewetki to dosłownie 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.


Tagi:

szpinak