karolina.ryba9

karolina.ryba9

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krewetki na mchu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron gotowany Al dente, z sosem na mleku z podsmażanym szpinakiem wraz z przyprawami oraz aromatyczne krewetki w marynacie.

Krewetki na mchu

Składniki:

Krewetki na mchu

 

Sposób przygotowania:

Krewetki na mchu
1. Marynujemy krewetki w 2 łyżkach oliwy, łyżka cytryny, żeby zmiękczyć mięso, sól, pieprz, odrobina rozmarynu i oregano. Nastawiamy wodę na makaron. 2. Następnie podgrzewamy mleko z połową cebuli i rozgniecionym ząbkiem czosnku, nie dopuszczamy do wrzenia. Mleko ma przejść smakiem dodatków. Odcedzamy je. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i po chwili energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) dolewamy stopniowo mleko. Gdy wydaje się nam że sos jest za gęsty możemy dodać jeszcze trochę mleka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 3. Pora kroimy w bardzo cienkie plastry bądź paski, cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnie z oliwą i wrzucamy na nią warzywa. Rozmrożony szpinak rozrabiamy z jedną łyżeczką cytryny, to spowoduje zmiękczenie włókien. Gdy warzywa się lekko podsmażą, dodajemy szpinak i dusimy parę minut. Po czym dołączamy to do naszego sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wrzucamy makaron do wody, gotujemy go tak aby był Al dente. 5. Teraz przygotujemy krewetki, na dobrze rozgrzanej patelni wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy go bardzo krótko, gdyż może się zrobić gorzki, podsmażamy również pietruszkę by uwolnić aromat. Wrzucamy zamarynowane krewetki, smażymy z każdej strony około półtorej minuty. 6. Ugotowany i przecedzony makaron mieszamy w całym sosie, a następnie na samym wierzchu układamy aromatyczne krewetki. SMACZNEGO!