Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pikantne krewetki godne polecania!

Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku

 

  • Krewetki:
  • 50dkg- krewetki( jakieś 30 dkg po oprawieniu),
  • 1 szt – cebula szlaotka,
  • 1 cm- korzeń imbiru,
  • 1 łyżka- tajska żółta pasta curry,
  • 1 łyżeczka- pasta tandoori,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia
  • 100g- ugotowany ryż.

 

Sposób przygotowania:

Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku
Krewetki obrać i wypłukać. Na oleju zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dodać start korzeń imbiru, łyżkę pasty curry i łyżeczkę pasty Tandoori. Przesmażyć i dodać krewetki. Wszystko razem smażyć kilka minut( ok. 3-5 minut). Podawać gorące najlepiej z dodatkiem ryżu , bo pasty curry i tandoori są pikantne. Całe danie przewidziane jest na 2-3 osoby. Sałatka: Szpinak wypłukać i osuszyć( można w wirówce albo w ścierce). Paprykę wymyć i pokroić w kostkę. Przygotować łodygi selera- umyć, jeżeli są włókna powyjmować. Pokroić selera drobno. Wymieszać warzywa i skropić sokiem z limonki. Czosnek zmiażdżyć połączyć z oliwą i posolić. Zalać sałatkę sosem.
Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku
Krewetki razem z szalotką pastą cuury i pastą tandoori smażyć kilka minut.
Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku
Wymieszać razem, selera, szpinka, papryke i zalać przygotowanym sosem.
Krewetki tandoori na sałatce ze szpinaku
Sałatke podować razem z krewetkami tandoori i ryżem.