Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Powidło jabłkowo-porzeczkowe (z czerwone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

Powidło jabłkowo-porzeczkowe (z czerwone

Składniki:

Powidło jabłkowo-porzeczkowe (z czerwone

 

  • 5 kg jabłek,
  • 1 kilogram przecieru z czarnej lub
  • czerwonej porzeczki,
  • pół kilo cukru.

 

 

Sposób przygotowania:

Powidło jabłkowo-porzeczkowe (z czerwone
Dojrzałe jabłka myjemy, usuwamy szypułki i resztki dna kwiatowego, obieramy i wykrajamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka na chwilę wkładamy do wrzącej wody, wykładamy i odcedzamy. Gniazda nasienne i skór- ki zalewamy odcedzoną wodą, rozgotowujemy i przecie- ramy przez sito. Przecier, wraz z odparzonymi jabłkami wkładamy do garnka, dodajemy zrobiony znacznie wcześniej (zwykle w lipcu) przecier porzeczkowy i całość starannie mieszamy. Zagęszczamy masę owocową poprzez powolne ogrzewa- nie i odparowywanie wody w piekarniku. Pozostałe czyn- ności wykonujemy tak jak w powidłach ze śliwek.