misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pożywna zupa minestrone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupę rozlać do miseczek i posypać parmezanem....

Pożywna zupa minestrone

Składniki:

Pożywna zupa minestrone

 

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 1,2l wywaru z warzyw
  • 400 g puree z pomidorów
  • 175 g makaronu, np. kokardek
  • 400g fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • sól
  • pieprz
  • 250g umytych liści szpinaku bez grubych łodyżek
  • 40g parmezanu, drobno startego

Sposób przygotowania:

Pożywna zupa minestrone
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę, seler, marchewkę; podgrzać, mieszając, na średnim ogniu 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać liść laurowy, wywar z warzyw, pomidory przykryć i gotować przez 15 minut, do miękkości. Dodać makaron i fasolkę, gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż makaron zrobi się miękki. Mieszać od czasu do czasu, aby makaron nie przywarł do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szpinak i gotować przez 2 minuty, aż listki zmiękną. Zupę rozlać do miseczek i posypać parmezanem.