Sposób przygotowania:
Prażone ze skrzydełkami
Skrzydełka dokładnie obieramy, myjemy i osuszamy. Oprószamy i nacieramy skrzydełka vegetą, mieloną papryką oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy kawałkami margaryny i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Ziemniaki obieramy i kroimy tak jak na grubsze frytki. Obieramy buraka, marchewki oraz cebulę. Na dno garnka wlewamy tłuszcz spod pieczenia skrzydełek. Następnie układamy 1/3 ziemniaków, na to pokrojone w plasterki marchew i burak oraz pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną natkę. Solimy i pieprzymy. Układamy drugą porcję ziemniaków, na tym układamy skrzydełka. Następnie znów plasterki marchwi, buraka oraz cebulę i natkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Kładziemy trzecią porcję ziemniaków i przyprawiamy. Przykrywamy i prażymy na małym ogniu do miękkości. Gotowe prażone wykładamy na talerz. Podajemy z mlekiem.