mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Precle anyżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Precelki anyżowe - wyjątkowy smak

Precle anyżowe

Składniki:

Precle anyżowe

 

  • 350ml mleka
  • 300g mąki
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 40g roztopionego masła
  • 70g cukru
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Precle anyżowe
Drożdże rozetrzeć na głodko z cukrem pudrem, 2 łyżeczkami mąki i 3 łyżkami mleka. Zaczyn posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Wyrobić z resztą mleka, mąki, masła, cukru, żółtkiem, anyżem i szczyptą soli na gładkie miękkie ciasto i odstawić na 30minut. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek o średnicy 1,5cm. Pokroić na kawałki 2cm. Każdy kawałek rozwałkować cienko i zwinąć w kształt obwarzanka. Piec w piekarniku na złoty kolor.