bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Precle z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne precle posypane makiem, idealne na śniadanie czy na kolację, do kawy zbożowej czy do kakao.

Precle z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Precle z makiem

 

  • 75 dag mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 7 dkg drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Precle z makiem
Drożdże łączymy z letnim mlekiem i wodą. Mieszamy z mąką olejem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki, które lekko rozwałkowujemy na podłużne placuszki. Każdy placuszek przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, zwijamy precle, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiemUkładamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia lub papierze śniadaniowym posmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Precle z makiem
Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki,
Precle z makiem
które lekko rozwałkowujemy na podłużne placuszki.
Precle z makiem
Przecięte wzdłuż placuszki zwijamy na precle.
Precle z makiem
smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem

Tagi:

mak