reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wkrótce 1 kwietnia i jak wiadomo w prima aprilis robimy sobie psikusy. Ja proponuje takie danie, które przypomina trochę udka, ale mięsa w nim nie ma

Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki wywaru/rosołu mogą też być rosołki

 

 

 

  • Farsz:

 

  • 4 kotlety sojowe

 

  • 1 marchewka

 

  • 1/2 pietruszka

 

  • 2 łodygi selera naciowego

 

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

 

  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli

 

  • 2 łyżki sera żółtego

 

  • sól i pieprz od smaku

 

  • Dodatkowo

 

  • Paluszki ( u mnie Grissini

 

 

  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Farsz: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce- podsmażamy na łyżce oleju Kotlety sojowe moczymy w osolonym wrzątku przez 10 minut- odcedzamy. Do marchewki dodajemy kotlety pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę, starty ser i przyprawy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy dość mocno. Ciasto:Wywar zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy, aż powstanie jednolite ciasto- podobne do ciasta ptysiowego. Ciasto studzimy i dodajemy 2 jajka i wyrabiamy dokładnie mikserem. Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy rękoma i podsypując mąką rozwałkowujemy na 0,5 cm Ciasto nie jest tak elastyczne jak zwykłe pierogowe dlatego musi być grubsze. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz, układamy paluszki i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Przekrawamy na pół i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociskamy, szczególnie w miejscu krojenia. Smażymy na złoty kolor Smacznego!!
Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Etap 1farsz doprawiamy dość mocno,inaczej może być mdłe
Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Etap 2Ciasto nie jest tak elastyczne jak zwykłe pierogowe dlatego musi być grubsze.
Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Etap 3Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz, układamy paluszki i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Etap 4smażymy na złoto i podajemy z surówką np z białej kapusty