Sposób przygotowania:
Prima-aprilis czyli bezmięsne udka:)
Farsz: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce- podsmażamy na łyżce oleju Kotlety sojowe moczymy w osolonym wrzątku przez 10 minut- odcedzamy. Do marchewki dodajemy kotlety pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę, starty ser i przyprawy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy dość mocno. Ciasto:Wywar zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy, aż powstanie jednolite ciasto- podobne do ciasta ptysiowego. Ciasto studzimy i dodajemy 2 jajka i wyrabiamy dokładnie mikserem. Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy rękoma i podsypując mąką rozwałkowujemy na 0,5 cm Ciasto nie jest tak elastyczne jak zwykłe pierogowe dlatego musi być grubsze. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz, układamy paluszki i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Przekrawamy na pół i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociskamy, szczególnie w miejscu krojenia. Smażymy na złoty kolor Smacznego!!
Ela Dz
reanja
a co:) trzeba se umilać życie:)