jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Princessa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kakaowy biszkopt z czekoladowym kremem, piankowo-bakaliowym wierzchem i czekoladową polewą:)

Princessa

Składniki:

Princessa

 

  • CIASTO I
  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • CIASTO II
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 10 dag wafelków czekoladowych
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag orzechów włoskich

 

  • KREM
  • 10 dag masła
  • 6 żółtek (z przepisu na ciasto II)
  • 5 łyżek cukru kryształu

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Princessa
Z przepisu na ciasto I, oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Z przepisu na ciasto II, oddzielić żółtka od białek.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone na drobno wafelki, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Z przepisu na krem, 6 żółtek ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo masę jajeczną, cały czas ucierając. Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z wafelkami i lekko docisnąć.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.