Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Pörkölt - gulasz węgierski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

moje danie to właśnie marhapörkölt bo użyłam do niego wołowej łopatki - gulasz różnie się nazywa w zależności od użytego mięsa

Pörkölt - gulasz węgierski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pörkölt - gulasz węgierski

 

  • 700 g łopatki wołowej b/k
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 duży pomidor albo 15 koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryki czerwonej
  • ok. 400 ml wywaru jarzynowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 czubate łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy z płatkami wędzonej papryki
  • do smaku - sól
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Pörkölt - gulasz węgierski
mięso opłukałam i osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę. Cebule obrałam, pokroiłam w pół piórka. Marchew po oskrobaniu pokroiłam w kostkę, papryczkę w cienkie paseczki a czosnek posiekałam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. W szerokim garnku mocno rozgrzałam smalec, wrzuciłam mięso - zrumieniłam. Dosypałam cebulę i marchewkę, chwilę smażyłam razem. Następnie zestawiłam garnek z ognia - dorzuciłam czosnek, ostrą paprykę oraz kminek i paprykę mieloną - mieszałam kilka chwil aż mięso obtoczyło się w przyprawach a nie podgrzewanie z tym momencie zapobiega przypaleniu - papryka mielona zbyt szybko i mocno podgrzana gorzknieje. Garnek wrócił na kuchenkę a ja wlałam do niego bulion i dodałam pomidory. Dusiłam całość na malutkim ogniu ok. 2 godzin aż mięso było zupełnie miękkie. Na koniec doprawiłam danie musztardą, solą i troszeczkę zagęściłam sos dodając mąkę rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody i zagotowując. Podałam z galuszkami marchewkowymi :) Można do mięsa jeszcze dodać, razem z cebulą i marchewką, kolorową, pokrojoną paprykę, ale ponieważ mąż nie bardzo lubi więc z niej zrezygnowałam.
Pörkölt - gulasz węgierski
umyte i osuszone mięso pokroiłam w niezbyt dużą kostkę
Pörkölt - gulasz węgierski
naszykowałam też pozostałe składniki - pokroiłam marchewkę i pomidory wcześniej obrane ze skórki
Pörkölt - gulasz węgierski
kawałki mięsa zrumieniłam na mocno rozgrzanym tłuszczu - Węgrzy robią to na smalcu więc i ja go użyłam
Pörkölt - gulasz węgierski
do podsmażonego mięsa stopniowo dodawałam pozostałe składniki gulaszu i dusiłam aż wszystko zmiękło