Sposób przygotowania:
Prosie pieczone na świąteczny stół.
Prosiaka dokładnie myjemy, osuszamy bardzo dokładnie nacieramy solą i pieprzem, w całości odkładamy na 4-5 godzin w chłodne miejsce, po tym czasie wkładamy całego do dużej wanienki napełnionej piwem i zostawiamy na 12 godzin. Po marynowaniu wyciągamy w suche miejsce i odczekujemy 2-3 godziny aby mięso obciekło i wyschło. Całość ponownie solimy, pieprzymy, nacieramy majerankiem, do środka dodajemy kilka liści laurowych i jałowca oraz jabłka, jabłka spowodują podczas pieczenia, że mięso będzie wilgotne. Całość układamy na dużą brytfankę, szczelnie przykrywamy folią aluminiową spożywczą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 4-5 godzin w temperaturze 200 stopni. Ja piekłem w piecu chlebowym około 3 godzin, warto zauważyć, że temperatura w piecu jest wyższa. Ostatnie pół godziny pieczemy bez foli, co kilka minut możemy polewać mieszanką iwa i miodu, dzięki temu uzyskamy wspaniały złoty kolor. SMACZNEGO.
kołczu
Kicia18
Pyza
Kicia18
Pyza...mięso jadam, ale napisałam wyraźnie "siedząc przy takim CAŁYM MALEŃSTWIE"... i tylko to mnie poraża.Wiem, że to jest bardzo smaczne mięsko, lecz nie jestem odosobniona pod tym względem.
KRISTOFE