Sposób przygotowania:
Prosta fasolka bo bretońsku
Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać wody, tak aby przykrywała fasolkę ok 2-3 cm, ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do fasolki. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć. Kabanosa pokroić w małe kawałki. Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać majeranek, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości fasolki, na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)