Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Prosta tarta truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka, lekka oraz mocno czekoladowa tarta jest kwintesencją lata. Krem śmietankowy na bazie truskawek, do tego dodatek galaretki o tym samym smaku sprawia, iż nikt się nie oprze tej tarcie.

Prosta tarta truskawkowa

Składniki:

Prosta tarta truskawkowa

na ciasto

na krem

  • 350 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 400 ml wody
  • 120 g galaretek truskawkowych
  • 350 g pralinek malinowych

Sposób przygotowania:

Prosta tarta truskawkowa
Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę.

Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę. 

Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.