Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Prosta, wilgotna babka marmurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta, szybka, aromatyczna i z gatunku mokrych ciast babka.

Prosta, wilgotna babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta, wilgotna babka marmurkowa

 

  • mąka pszenna - 250g + łyżka,
  • cukier - 200g + łyżka,
  • jaja M - 3,
  • letnia woda - 120ml,
  • olej - 120ml,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • kakao - 3 łyżki,
  • banan mocno dojrzały,
  • cynamon - łyżeczka.

 

Sposób przygotowania:

Prosta, wilgotna babka marmurkowa
Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy olej, wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy, Do wyłożonej papierem do pieczenia formy na babkę lub wieniec, wlewamy połowę ciasta, a do drugiej połowy dodajemy rozgnieciony banan, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki kakao oraz łyżkę cukru pudru i mąki, dokładnie mieszamy. Powstałe ciemne ciasto wylewamy na jasne. Rozgrzewamy dobrze piekarnik, wstawiamy ciasto i pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Studzimy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Prosta, wilgotna babka marmurkowa
Białka ubijamy na sztywno, miksując dodajemy po jednym żółtku
Prosta, wilgotna babka marmurkowa
Miksując dodajemy olej, wodę mąkę i proszek
Prosta, wilgotna babka marmurkowa
Powstaną nam wie masy jasna oraz ciemna z kakao
Prosta, wilgotna babka marmurkowa
Wylewamy najpierw jedną część ciasta, następnie drugą, pieczemy