Sposób przygotowania:
Proste ucierane ciasto z jabłkiem i winogronem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubijając. W drugiej misce utrzeć żółtka z sokiem malinowym, Następnie cały czas ucierając dodawać cienkim utarte żółtka. Partiami dodawać mąkę oraz olej i śmietanę ( 3 łyżki), cały czas ucierając. Do formy wylać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany. Dobrze wymieszać. Delikatnie wyłożyć na jasne ciasto i kilka razy pokręcić widelcem tworząc esy-floresy. Owoce umyć. Jabłko obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście. Winogrono pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Ułożyć między jabłkami. Piec w 190 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.