Sposób przygotowania:
Prosty chleb na żytnim zakwasie
Przygotowanie: 1.Składniki potrzebne na zrobienie zaczynu dokładnie wymieszaj w dzierży łyżką lub wyrób hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, przykryj dzierżę bawełnianą ściereczką, pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 godzin. 2.Po tym czasie do zaczynu dodaj składniki ciasta właściwego, wyrób hakiem miksera, przykryj ściereczką i pokrywką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do lekkiego wyrośnięcia. 3.Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wyrośnięte ciasto, nakryj ściereczką. Nagrzej piekarnik do 50 stopni C, wyłącz go i wstaw do niego keksówkę z ciastem. Pozostaw na około 3-4 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. 4.Po tym czasie delikatnie wyjmij keksówkę z piekarnika, oprósz chlebek mąką. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C – grzanie dolne. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i nastaw grzanie dolne z termoobiegiem. Piecz jeszcze 10 minut. 5.Wyjmij chlebek z piekarnika, wyłóż z keksówki, zdejmij papier i odstaw go na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!!!
RENATA P.