Sposób przygotowania:
Pszenno - żytni chleb na drożdżach
Drożdże należy rozpuścić z odrobiną cukru, następnie wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy 0,5 szklanki przesianej mąki pszennej i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie topimy margarynę i podgrzewamy mleko (ma być letnio-ciepłe). Do przygotowanego zaczynu wlewamy stopioną margarynę i stopniowo dodajemy reszte przesianej mąki pszennej i żytniej oraz mleko - na początku mieszamy całosć drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy otręby i słonecznik - zagniatamy przynajmniej 5 minut ciasto ręcznie na stolnicy. Następnie formujemy kulę, smarujemy ją delikatnie dookoła olejem, wkładamy do miski, zawijamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu (koło kaloryfera lub owinięte kocem) na 90-100 minut. Po tym czasie ponownie szybko i energicznie zagniatamy ciasto - przekładamy do podłużnej blaszki - odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną 1-1,5h. Po tym czasie nacinamy chlebek po skosie, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika, najpierw pieczemy 13 minut w tej temperaturze, następnie 35 minut w temp. 180*. Po tym czasie chlebek od razu wyjmujemy z blaszki, pozostawiamy do ostygnięcia