Sposób przygotowania:
Prosty chlebek z czosnkiem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć wszystko razem.Dodać sól oraz cukier. Czosnek obrać i zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do miski. Dodać bazylię . Dodać olej oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
2milutka
edytaha
monikaT83
edytaha
To tak jak mnie, piekę w każdy weekend :)
monikaT83