mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Prosty keksik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękki i delikatny keks. Posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Prosty keksik

Składniki:

Prosty keksik

 

  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • aromat waniliowy
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 g bakalii
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Prosty keksik
Na początku żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę,dodając stopniowo ocet. Z białek ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wanilię i bakalie.
Składniki delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach i wyłożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy.
Ciasto piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.
Najlepiej przy użyciu suchego patyczka sprawdzać stan surowości ciasta.
Po wyjęciu cisto odstawiamy do wystygnięcia.
Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.