KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

prosty przepis na rybę po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku to danie kojarzone głównie ze świętami ale idealnie smakuje i w środku roku :) Polecam!

prosty przepis na rybę po grecku

Składniki:

prosty przepis na rybę po grecku

 

  • morska ryba- ja zawsze przyrządzam z dorsza
  • papryka w proszku
  • jajko
  • mąka do obtoczenia ryby
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 puszka z pomidorami krojonymi
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler (korzeń)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

prosty przepis na rybę po grecku
Rybę doprawiamy obficie solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Dokładnie myjemy warzywa:marchew,pietruszkę i selera. Ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobną kosteczkę. Wrzucamy ją na patelnię- musimy ją teraz zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodajemy utarte warzywa. Doprawiamy papryką w proszku oraz kilka liści laurowych i ziele angielskie i mieszamy wszystko razem na patelni. Wrzucamy pokrojone pomidory z puszki i wszystko mieszamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Rybkę obtaczamy w jajku a następnie w odrobinie mąki. Przysmażamy ją na patelni. Kiedy rybka już się wystudzi przekładamy do płaskiego naczynia warstwami rybę i warzywa. Gotowe :)