Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Prosty pszenny chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb po wyrobieniu można zostawić do wyrośnięcia w lodówce a rano upiec na śniadanie.

Prosty pszenny chleb Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prosty pszenny chleb

 

  • 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju lub miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Prosty pszenny chleb
Wymieszać wszystkie składniki razem w misce. Dokładnie wyrobić, aż ciasto przestanie kleić się do rąk i będzie elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką, w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie delikatnie przełożyć do formy oprószonej mąką. Pozostawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku - 15 minut w 230 stopniach a potem 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do przestudzenia.
Prosty pszenny chleb
Pierwsze wyrastanie jest ważne dla puszystości chleba i trwa ok. 1 godziny
Prosty pszenny chleb
Po przełożeniu do formy trzeba pozwolić na ponowne napuszenie.