Sposób przygotowania:
prosty tort śmietanowy
biszkopt: do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet , wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , połączyć z żółtkami, wymieszać dodać mąkę, wymieszać . Piec ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć kawą , ponczem lub alkoholem.rozsmarować masę krówkową , na to kładziemy przekrojone wzdłuż banany i przykrywamy je warstwą śmietany ubitej z odrobiną cukru. Przykrywamy biszkoptem . Górę i boki pokrywamy resztą śmietany i możemy obsypać posiekanymi orzechami lub migdałami . Najlepiej smakuje mocno schłodzony, ja zostawiam go w lodówce na całą noc. Dla większego kontrastu można upiec ciemny biszkopt dodając 3 łyżki kakao.Zamiast masy krówkowej można użyć kwaskowych powideł np. czarnej porzeczki. Smacznego
marietta