SUPERPRZEPIS

Przebiegły naleśnik

  • 5
  • sammakko
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Przebiegły naleśnik Więcej zdjęć (4)

Naleśniki w nieco innej postaci zachwycą z pewnością dzieciaki i posłużą za pyszny i lekki obiad w te upalne dni.

Składniki:

Przebiegły naleśnik

 

  • Ciasto na około 10 naleśników:
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 szkl zmiksowanych truskawek

 

  • Krem kakaowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g margaryny

 

  • Mus truskawkowy:
  • ok 1 szkl zmiksowanych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przebiegły naleśnik
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Twaróg łączymy z cukrem i zmiksowanymi truskawkami. Smarujemy każdy naleśnik i zwijamy w rurkę. Układamy jeden obok drugiego w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa dzielimy na mniejsze kawałki i wypełniamy puste miejsca tak, aby całe dno było zakryte. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Kiedy wystygnie ucieramy go z margaryną. Musi mieć dużą zawartość tłuszczu bo inaczej krem się zważy, tak jak u mnie się stało, co nie zmieniło jednak jego smaku. Przekładamy krem do dekoratora i robimy dowolne wzorki na naleśnikach. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Do tężejącej dodajemy zmiksowane truskawki. Ostrożnie wylewamy truskawkowy mus na krem i wstawiamy do lodówki.
Przebiegły naleśnik
Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki.
Przebiegły naleśnik
Przygotowanym nadzieniem smarujemy każdy naleśnik.
Przebiegły naleśnik
Kakaowym kremem robimy dowolne wzorki na naleśnikach.