Sposób przygotowania:
Przecier z porzeczek z brzoskwiniami
Porzeczki przebrac, oczyścic i wypłukac. Wsypac je do garnka, dodac 0,5 kg cukri i wymieszac lekko rozgniatając. Wstawic garnek na ogień i podgrzewac stale mieszając aż porzeczki puszą dużo soku i całośc się zagotuje. Porzeczki lekko przestudzic i przetrzec przez sito aby pozbyc sie pestek. Powstały przecier wlac spowrotem do garnka. Brzoskwinie umyc, obrac ze skórki i pozbawic pestek. Wszystkie pokroic w grubą kostkę. Do przecieru porzeczkowego dodac cukier żelujący oraz brzoskwinie. Podgrzewac stale mieszając aż masa się zagotuje i gotowac jeszcze przez około 4-5 minut. Gorącym przecierem napełniac sterylne słoiczki, zakręcic i postawic do góry dnem. Przykryc ręcznikiem i zostawic do całkowitego ostudzenia.