Sposób przygotowania:
(Przed)Walentynkowe ptysie
Zagotowałam wodę w garnku z margaryną i na wrzącą wsypałam mąkę. Gotowałam razem około 3 min, ciągle mieszając i rozcierałam ewentualne grudki. Przestudziłam. Do zimnej masy wbijałam kolejno całe jajka i miksowałam aż powstało gładkie ciasto.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia. Na blachę z piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Ciasto przełożyłam do szprycy i wyciskałam małe ptysie w psporych odstępach,aby w trakcie pieczeni anie posklejały się. W nagrzanym piekarniku w temp.210 stopni piekłam około 25 minut,po tym czasie zmiejszyłam temp. do 150 i suszyłam około 15 minut.Galaretkę rozpuściłam w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczęła tężeć,szybko ubiłam śmietankę na sztywno. Powoli wlałam galaretkę do ubitej śmietany i dokładnie,mikserem na małych obrotach wymieszałam. Wlałam kilka kropli barwnika,aż uzyskałam pożądany kolor. Przestudzone ptysie przekrajałam na pół i napełniałam kremem.Przykryłam wierzchnią częścią ptysia i posypałam symbolicznie cukrem pudrem.
Netka
Bernadetta
marietta