sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

(Przed)Walentynkowe ptysie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzieciom bardzo podobały się ze względu na kolor a masa to też ich ulubione smaki : bita śmietana i galaretka.

(Przed)Walentynkowe ptysie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

(Przed)Walentynkowe ptysie

 

  • Ciasto:

 

 

  • szklanka wody

 

 

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

  • 250 ml śmietanki 30%

 

  • galaretka wiśniowa

 

  • barwnik spożywczy czerwony

 

Sposób przygotowania:

(Przed)Walentynkowe ptysie
Zagotowałam wodę w garnku z margaryną i na wrzącą wsypałam mąkę. Gotowałam razem około 3 min, ciągle mieszając i rozcierałam ewentualne grudki. Przestudziłam. Do zimnej masy wbijałam kolejno całe jajka i miksowałam aż powstało gładkie ciasto.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia. Na blachę z piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Ciasto przełożyłam do szprycy i wyciskałam małe ptysie w psporych odstępach,aby w trakcie pieczeni anie posklejały się. W nagrzanym piekarniku w temp.210 stopni piekłam około 25 minut,po tym czasie zmiejszyłam temp. do 150 i suszyłam około 15 minut.Galaretkę rozpuściłam w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczęła tężeć,szybko ubiłam śmietankę na sztywno. Powoli wlałam galaretkę do ubitej śmietany i dokładnie,mikserem na małych obrotach wymieszałam. Wlałam kilka kropli barwnika,aż uzyskałam pożądany kolor. Przestudzone ptysie przekrajałam na pół i napełniałam kremem.Przykryłam wierzchnią częścią ptysia i posypałam symbolicznie cukrem pudrem.
(Przed)Walentynkowe ptysie
Etap 1