halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Przekąska z pieczarek i mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomita przekąska z farszem mięsno-pieczarkowym w cieście francuskim .Smakuje wybornie na gorąco jak i na zimno. Szybko można przyrządzić z gotowego ciasta francuskiego.

Przekąska z pieczarek i mięsa mielonego

Składniki:

Przekąska z pieczarek i mięsa mielonego

 

  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • mięso mielone wieprzowe 40 dag
  • ciasto francuskie 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Przekąska z pieczarek i mięsa mielonego
Pieczarki oczyścić , najlepiej przetrzeć wilgotną ściereczką , pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać drobniutko. Rozgrzać olej w rondelku, włożyć cebulę posiekaną , chwilę smażyć. Następnie dodać mięso mielone. Wymieszać razem z cebulą , dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć co jakiś czas mieszać. Dodać pokrojone pieczarki , wymieszać, smażyć do odparowania płynu na małym ogniu.Ostudzić farsz. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ok 10 cm na 10 cm. Nakładać ostudzony farsz na środek i złożyć rogi do środka. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia , ułożyć pakieciki . Piec w nagrzanym 220 stopni piekarniku 25 minut.