mirka5353

mirka5353

Starszy Kucharz
[Przepisów: 1]

Przekładaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast dżemu można dodac powidła śliwkowe, a do piany zamiast mąki ziemniaczanej dodac kisiel żurawinowy.

Przekładaniec

Składniki:

Przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 1kostka Kasi
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Warstwa z piany:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa wierzchnia:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 paczki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Przekładaniec
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieśc ciasto.
Podzielic na 2 części.Jedną częścią wylepic formę do
pieczenia.
2..Na ciasto wyłożyc dżem wiśniowy.
3.Ubic pianę z 4 białek z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej i
wyłożyc na dżem wiśniowy.
4.Na ubitą pianę wykładamy 2 warstwę ciasta.
5.Wstawic do piekarnika i piec w temp.180 stopni przez 45 min.
6.Zagotowac mleko /płynne/ z dodatkiem masła i cukru
i następnie dodac mleko w proszku.Wyrobic na jednolitą
masę.
Upieczone ciasto posmarowac na wierzchu cienką warstwą
dżemu a następnie wyłożyc masę mleczną. Smacznego.

Tagi:

ciasto