Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Przekładaniec do kawy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto biszkoptowe przekładane budyniową masą. Idealnie pasuje do popołudniowej kawki. Bardzo ładnie się prezentuje.

Przekładaniec do kawy

Składniki:

Przekładaniec do kawy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Przekładaniec do kawy
Jasny biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka umyć z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i upiec. Ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i powoli wymieszać. Wylać na natłuszczoną blaszkę i upiec. Masa: Miękką margarynę utrzeć z cukrem powoli dodając ugotowany i przestudzony budyń. Można dodać kilka kropli olejku i wymieszać. Ciemny biszkopt pookrawać wokół i odkrojone kawałki rozkruszyć. Na ciemny biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć jasnym biszkoptem i resztą masy. Posypać pokruszonym ciastem.

Tagi:

biszkopt