aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Przekładaniec kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczne ciacho :-)

Przekładaniec kawowy

Składniki:

Przekładaniec kawowy

 

  • 20 dag smalcu
  • 1 szkl śmietany
  • 25 dag mąki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • zapach waniliowy łyżeczka sody

 

  • KREM
  • 1- 2 op. kremu czekoladowego
  • 1- 2 op bitej śmietany

 

  • PONADTO
  • 200 g gotowej polewy czekoladowej
  • ew. łyzka posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kawowy
Wszystkie składniki ciasta,prócz kakao, zagnieść i podzielic na dwie części. Do jednej dodac kakao, a do drugą pozostawić białą. Każde ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem, upiec osobno cztery placki. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Placki smarujemy częścią polewy, przekładamy masą i składamy. Bitą śmietanę ubijamy wedlug przepisu i okładamy wierzch ciasta. Tort polewamy pozostała polewą i posypujemy migdałami. Możemy tort udekorować rozetkami z bitej śmietany. - smacznego -