Sposób przygotowania:
Przekładaniec makowo-rodzynkowy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać kolejno cukier,cukier migdałowy i żółtka.Wymieszać składniki suche jak mąkę tortową,ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia,dodając masę z żółtek.Podzielić na dwie części,do jednej z nich dodać mak.Spody upiec w osobnych blaszkach w temp.170 st.C przez 25 min.Rodzynki zalać rumem,odstawić,masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej,dodać nasączone rodzynki.Wymieszać i posmarować biszkopt jasny połową kremu,nakryć drugą połową biszkoptu makowego.Wyłożyć resztkę kremu na wierzch lub też wycisnąć go przez tutkę tworząc małe gwiazdeczki z kremu.Kroić i podawać ciasto na talerzykach deserowych z widelczykami lub łyżeczkami do ciast z kremem.