marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Przekładaniec makowo-rodzynkowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto odmierzyć i wymieszać na jednolitą masę.Podzielić na dwie części .Upiec.Sporządzić krem do ciasta i przełożyć nim spody

Przekładaniec makowo-rodzynkowy.

Składniki:

Przekładaniec makowo-rodzynkowy.

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki tortowej,
  • szklanka cukru,
  • 6 jaj,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 2 łyżki maku,
  • cukier migdałowy.
  • Krem:
  • 300 g.małych rodzynek,
  • 150 ml.rumu,
  • 3 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 8 łyżek masła.

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec makowo-rodzynkowy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać kolejno cukier,cukier migdałowy i żółtka.Wymieszać składniki suche jak mąkę tortową,ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia,dodając masę z żółtek.Podzielić na dwie części,do jednej z nich dodać mak.Spody upiec w osobnych blaszkach w temp.170 st.C przez 25 min.Rodzynki zalać rumem,odstawić,masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej,dodać nasączone rodzynki.Wymieszać i posmarować biszkopt jasny połową kremu,nakryć drugą połową biszkoptu makowego.Wyłożyć resztkę kremu na wierzch lub też wycisnąć go przez tutkę tworząc małe gwiazdeczki z kremu.Kroić i podawać ciasto na talerzykach deserowych z widelczykami lub łyżeczkami do ciast z kremem.