SUPERPRZEPIS

Przekładaniec śmietanowo malinowy

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Przekładaniec śmietanowo malinowy Więcej zdjęć (5)

Dawno mnie nie było. Jednak wracam do was mimo, że jeszcze nie bardzo mam czas i chęci. Dla was i dla mnie śmietanowy - malinowy przekładaniec.

Składniki:

Przekładaniec śmietanowo malinowy

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj ( L)
  • cukier 150 g
  • mąka pszenna (3/4 szklanki) typ 500 Młyn Kopytowa
  • maka ziemniaczana ( 1/4 szklanki)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła ( ostudzonego)

Masa śmietanowa z mascarpone :

Galaretka malinowa:

  • agar 2 łyżki
  • szklanka wody
  • maliny deserowe(3 x 200 ml) Nasza Chata

 

  • Dodatkowo:
  • forma prostokątna do ciasta
  • papier do pieczenia na dno formy

Sposób przygotowania:

Przekładaniec śmietanowo malinowy
Wykonanie biszkoptu: Ubijamy jaja z cukrem na puch ( powiększa nam się i powiększa , prawie biała pianka ) Przesiewamy maki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do zmiksowanych jaj z cukrem i wlewamy masło ostudzone i rozpuszczone . Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Wyjmujemy ostudzony biszkopt i kroimy go w poprzek .

Wykonanie masy śmietanowo mascarpone: Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy łyżką serek mascarpone. Miksujemy na jednolita masę. Smarujemy biszkopt masą przykładamy drugim biszkoptem , resztę masy idzie na wierzch. Do miski wlewamy maliny deserowe z owocami. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy agar mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia ( jak dochodzi do gotowania to już jest rozpuszczony ). Dodajemy rozpuszczony agar z woda do m naszych malin deserowych i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Kiedy nam już zaczyna tężeć przekładamy na nasz biszkopt z masa śmietanowo mascarpone. Ciasto jest lekkie wiosenne i bardzo smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu .
Przekładaniec śmietanowo malinowy
Ubijamy jaja z cukrem na puch ( powiększa nam się i powiększa , prawie biała pianka ) Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
Przekładaniec śmietanowo malinowy
Dodajemy mąkę do zmiksowanych jaj z cukrem i wlewamy masło ostudzone i rozpuszczone .
Przekładaniec śmietanowo malinowy
Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przekładaniec śmietanowo malinowy
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach . Wyjmujemy ostudzony biszkopt i kroimy go w poprzek

Tagi:

sery ciasto ser mak