Sposób przygotowania:
Przekładaniec transylwański
Aby otrzymać ciasto średniej twardości, należy na 1 część kaszy wziąć 3 części wody. Kaszę kukurydzianą wsypać powoli do osolonego wrzątku, ciągle mieszając i ugotować ją do miękkości na dużym ogniu w trakcie gotowania kiedy kasza wchłonie wodę (po zagotowaniu nie dolewać już więcej wody), zacznie odstawać od ścian naczynia i wydzielać słodkawyzapach, oznacza to, że jest już ugotowana. Należy odstawić ją do przestygnięcia. W tym czasie drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, połączyć z pokrojonym lub pokruszonym serem oraz mlekiem i ogrzewać na wolnym ogniu póki ser się nie roztopi. W razie potrzeby dosolić do smaku. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładać na przemian warstwy kaszy i masy serowej. Na wierzchniej warstwie kaszy ułożyć plasterki masła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut. Podawać na ciepło. Potrawa jest smaczna również na zimno. Smacznego ; )